stappenplan

Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid

Nieuwe bestrating in je tuin zorgt ervoor dat de omgeving voor of achter je huis er verzorgd uitziet. Zelf je tuin bestraten is eenvoudig als je volgens een goed stappenplan werkt. Bekijk de klusvideo over hoe je bestrating in je tuin aanlegt en volg de stappen om een mooi terras aan te leggen. Bepaal voor je bestrating in de tuin gaat aanleggen het materiaal. Met klinkers creëer je een uniek en decoratief geheel, maar betontegels zijn gemakkelijker, voordeliger en zorgen voor een strak en minimalistisch resultaat. Je kunt er ook voor kiezen om waterdoorlatende bestrating te gebruiken, dit voorkomt wateroverlast in de tuin. In dit stappenplan maken we gebruik van betontegels.

Tip!

Heb je al klinkers in je tuin, maar zijn er een paar beschadigd? Deze kun je gemakkelijk zelf vervangen. Bekijk hier hoe je dat doet.

De contouren van het terras uitzetten
stap 1

De contouren van het terras uitzetten

Zet de contouren van je nieuwe terras uit met behulp van touw en een paar latjes. Hiervoor kun je overgebleven hout gebruiken of je koopt een lat en zaagt hem in stukken. Met een rubberen hamer sla je ze in de grond, zo ‘markeer’ je jouw werkveld. Houd met de contouren ook rekening met eventuele opsluitbanden, die tel je bij de maat op.

De tuin uitgraven
stap 2

De tuin uitgraven

De tegels kun je niet gewoon op de grond leggen. Voor de stevigheid doe je dit op zand. Tel 15 cm bij de dikte van je tegel of klinker op; dit is de uitgraafdiepte (cunet). Voor opritten kun je voor de uitgraafdiepte 30 tot 40 cm aanhouden, waar je de dikte van het bestratingsmateriaal nog bij optelt. Graaf het te bestraten gedeelte van je tuin uit met een tuinspade.

Let op!

• De tegels mogen nooit hoger komen te liggen dan de waterkering of overstromingsbescherming van je huis.
• Houd met de hoogte van de bestrating ook rekening met de drempelhoogte. Een houten drempel moet bijvoorbeeld volledig vrij liggen (ten minste 1 cm hoger dan de bestrating), anders gaat het hout rotten.
• Een stenen drempel is soms voorzien van lekgootjes, deze moeten ook vrij blijven. Houd er daarnaast rekening mee dat bestrating als het vriest tot 1 cm omhoog kan komen.
• Zorg dat de bestrating vanaf de gevel een afschot heeft van 1 cm per meter. Op die manier loopt het water goed weg van je huis.
• Als er een schuur in de tuin staat houd dan rekening met de hoogte van de bestrating i.v.m. het vrijhouden van de schuurdeur en dorpel.

Tip!

Zorg ervoor dat er zo min mogelijk organisch materiaal onder je zandbed ligt. Dit voorkomt verzakkingen.

Het terras opvullen
stap 3

Het terras opvullen

Stort een laag ophoogzand in het gegraven gat. In geval van een oprit moet je hem eerst opvullen met betonpuin en dan een zandlaag van 10 cm aanbrengen. Dit zorgt voor een stevige fundering, zodat je tuintegels straks niet verzakken. Zorg ervoor dat het zandbed 2 cm hoger ligt dan de maat. Het aftrillen en verdichten van een zandbed zorgt ervoor dat het 2 cm kan zakken.

Tip!

Je kunt ook wat cement door het ophoogzand mengen. Hierdoor krijg je een stabielere ondergrond. Vooral bij het leggen van gladde natuurtegels is dit handig om te doen. Maar let op! Het kan kalkuitbloei veroorzaken bij sommige tegelsoorten. Dit herken je aan witte vlekken of volledig wit uitgeslagen tegels.

Zand aandrukken met een trilplaat
stap 4

Het zand aandrukken

Druk de ondergrond nu stevig aan met behulp van een trilplaat. Deze is te huur bij GAMMA. Mocht je de tuin willen bestraten zonder trilplaat kun ook het zand voet voor voet dichtlopen.

Een touwtje spannen en hoogtestenen leggen
stap 5

Een touwtje spannen en hoogtestenen leggen

Om er zeker van te zijn dat je alle tegels in een rechte lijn legt, kun je een touwtje spannen aan één zijde van het straatwerk. Op de plek waar je wil beginnen - het nulpunt - span je haaks een lijn tot het einde met daarin het afschot meegerekend.

Gebruik hoogtestenen van dezelfde dikte als de te leggen tegels en leg de hoogtestenen tegen de gespannen lijn, te beginnen tegen de gevel. Je kunt nu dwars op de lijn met een lange waterpas van 1,8 tot 2,5 meter de volgende rij hoogtestenen leggen welke waterpas moet liggen ten opzichte van de hoogtesteen die tegen de lijn aan ligt. Zo kun je steeds verder vanuit de gevel hoogte stenen leggen. Gebruik altijd hoogtestenen die even dik zijn.

De terrastegels leggen
stap 6

De terrastegels leggen

Leg de tegels of klinkers op het zand. Tegels kun je eventueel met een rubberen hamer voorzichtig aankloppen om een millimeter oneffenheid weg te slaan. Werk vanaf de gevel in rechte rijen. Zo kun je over de gelegde tegels lopen, terwijl je de rest van het terras aanlegt. Ga zo door tot je bijna de hele bestrating hebt gelegd. Vul als laatste de ontbrekende stukken op.

Tip!

Gebruik een tegeldonkey. Hiermee kun je makkelijk tegels leggen als je de klus in je eentje doet. Je kunt 'm bij GAMMA huren. Dit geeft de mogelijkheid een tegel makkelijk naar de juiste plek te rijden en nauwkeurig te plaatsen zonder zwaar te tillen.

Tip!

Je kunt tegels die niet helemaal passen op maat zagen met een tegelzaag of een tegel- en klinkerknipper. Deze kun je huren bij GAMMA.

De sleuven uitgraven en opsluitbanden plaatsen
stap 7

De sleuven uitgraven en opsluitbanden plaatsen

Om het straatwerk op z'n plek te houden gebruik je opsluitbanden. Graaf de sleuven uit rondom het terras. Hoe diep deze sleuven precies moeten zijn, hangt af van de hoogte van de opsluitbanden die je aan de rand van je terras wilt plaatsen. Let op: de opsluitband mag 1 tot 2 cm lager komen te liggen dan de bestrating. Dit doe je omdat de bestrating nog wat kan zakken.

Plaats de opsluitbanden in de sleuven en controleer steeds of deze waterpas zijn. Klop de opsluitbanden voorzichtig aan met de rubberen hamer.

De voegen opvullen met zand
stap 8

De voegen opvullen met zand

Strooi voegzand over de tegels en veeg dit met een bezem over de nieuwe bestrating. Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden. Probeer je nieuwe bestrating in de tuin tot die tijd ook niet te veel te belasten.

Tip!

Met dansand, een bijzonder voegzand, voorkom je dat onkruid kan ontkiemen tussen of onder de tegels. Daarmee heb je geen last meer van onkruid, mos en mieren.

Tip!

Met wat water spoel je het zand makkelijker tussen de kieren. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds extra zand over de tuinbestrating.

Tip!

Op tegels en klinkers kan na verloop van tijd een groene algenaanslag ontstaan. Die kun je makkelijk verwijderen met speciale groene aanslagreiniger. Verwijder het nooit met een hogedrukreiniger, want dan spuit je het cement uit het bestratingsmateriaal. Hierdoor worden de tegels ruwer en blijft er meer vocht in hangen. Dit leidt weer tot meer groene aanslag. Regelmatig je terras schoonvegen is al een goede algenbestrijding!

Gebruikt bij dit advies

Tuintegels & terrastegels
Tuintegels & terrastegels

Meer klusadvies

plantenbak-maken-Thumbnail
Hoe maak ik een plantenbak? stappenplan
9208019320862
Hoe metsel ik een tuinmuurtje? stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
tuinhuis-bouwen-thumbnail
Hoe bouw je zelf een tuinhuis? stappenplan


Veelgestelde vragen over het leggen van bestrating in de tuin

Welke soorten bestrating zijn er?

Je tuin kun je op verschillende manieren bestraten. Zo kun je gebruik maken van keramische tegels, sierbestrating, gebakken bestrating, betonklinkers en grind. Per soort verschilt het hoe je deze het beste aan kunt leggen.

Welke bestrating gebruik je voor een moderne uitstraling?

Voor een moderne uitstraling in de tuin worden vaak grote vierkanten tegels gebruikt. Dit kun je gebruiken voor zowel kleine als grote tuinen. Door de grote vierkante vorm lijkt de tuin groter. Ook zijn dit soort tegels vaak makkelijk in onderhoud.

Welke bestrating is geschikt voor een kleine tuin?

Om je tuin groter te laten lijken, kun je het beste kiezen voor tegels van minimaal 60x60 cm. Ook kun je kiezen voor bestrating die in de lengte ligt. Hierdoor zal je kleine tuin ook een stuk groter lijken.

Hoeveel kost het bestraten van een tuin?

Als je gebruik wilt maken van een vakman, kost het bestraten van je tuin tussen de 50.- en 100.- per vierkante meter. Als je je tuin zelf wilt bestraten gaat dit tussen de 35.- tot 85.- per vierkante meter kosten.

Kun je goedkoop je tuin bestraten?

Mocht je je tuin zo goedkoop mogelijk willen bestraten? Dan is grind de goedkoopste optie. Grind kost gemiddeld 10.- per vierkante meter.